Когато става въпрос за добър сън, изборът на правилния матрак може да има решаващо значение. На пазара се предлага огромно разнообразие от възможности, които могат да объркат човек и да го затруднят във вземането на това толкова важно решение. А когато към задачата се добави и фактора бюджет, тя може да ви се стори съвсем непосилна. Днес ще разгледаме най-добрите матраци, които можете да изберете, ако разполагате с 400 лв.


Преди да започнем е важно да уточним, че размерът на един матрак има решаващо значение за неговата цена. Ето защо е ключов въпросът колко е голямо леглото, за което търсите нов матрак. Ако става дума за единично легло, то 400 лева са отличен бюджет и бихте могли да закупите по-луксозен модел. Ако това е сумата, която сте отделили, за да обновите своето двойно легло, може би ще се наложи да направите някои компромиси - в зависимост от времето, с което разполагате за приключване на обновлението.


За да улесним сравнението, ще разгледаме модели с основна цена, отговаряща на условието, в 2 от най-често срещаните стандартни размери: 82 х 190 (за единично легло) и 160 х 200 (за двойно легло).


Матраци за единично легло


Както вероятно вече сте научили, матраците могат значително да се различават според своя състав и структура. Някои от основните отличителни черти включват типа ядро (дали то има пружини, или не), а също така и свойствата на връхните слоеве - например мемори пяна, която се нагажда към тялото, гел с охлаждащ ефект и др.


Пружини Бонел


Матраците, чието ядрото е съставено от пружини Бонел са класическа, изпитана във времето опция. Едно от най-големите им предимства е тяхната изключително достъпна цена. Ако търсите класически, пружинен матрак, то моделът Awa на марка ТЕД е един отличен избор за вас. Това е един от най-търсените матраци на популярния бранд. Той придава допълнителен комфорт, с помощта на слой полиуретанова пяна, както и мемори пух, прошит в дамаската на калъфа. Моделът се предлага както в еднолицев, така и в двулицев вариант.


Покет пружини


Ядрото с покет пружини е втората опция, която можете да обмислите, ако сте почитател на пружинните матраци. Нейното предимство е, че отделните елементи на ядрото са самостоятелни, което означава, че отделните елементи не предават движение помежду си.


Матраците с покет пружини се предлагат в голямо разнообразие от нива на твърдост. Ако обичате да спите на стегнат матрак, обмислете двулицевия вариант Silver Exclusive на ТЕД. Висок 19 см, той се характеризира с висока твърдост. Ядрото му е съставено от мултипокет пружини, което му позволява да се наглася отлично към формата на вашето тяло. Най-голямото предимство на модела са сребърните нишки, съдържащи се в калъфа. Те придават антибактериални и антиакарни свойства, като го правят особено подходящ за хора с алергии.


Друг страхотен твърд модел е еднолицевият Каспия Покет Спринг (матраци Нани). Той съдържа ядро от покет пружини и 4 допълнителни слоя, увеличаващи комфорта.


При средно твърдите варианти от този ценови клас впечатление определено  прави еднолицевият Diplomat на марка Paradise. Той е висок 23 см и е отличен избор, ако рамката на леглото ви е по-ниска, или пък вие искате да придадете допълнителна височина на вашето легло. Ако пък предпочитате меки матраци, двулицевият модел Diplomat De Lux на същата марка може да се окаже идеалната опция за вас.


Полиуретанова пяна


Сърцевината от полиуретанова пяна напоследък става все по-популярна опция сред хората, обновяващи своите легла. Причината вероятно се крие в разнообразните свойства, които този материал би могъл да предложи (в зависимост от начина на производство), както и липсата на риск от изскачащи пружини в края на живота на матрака.


Ако търсите еднолицев безпружинен матрак, то моделът Perla на матраци Paradise е един подходящ избор за вас. Ядрото на този модел се отличава с 4 отделни слоя пяна с различни нива на еластичност, допълнени от топ слой обемна вата. В комбинация тези елементи постигат средно ниво на твърдост и дълготраен комфорт. Сред предложенията с висока твърдост препоръчваме да обърнете внимание на Каспия Полифлекс (от матраци Нани). Той е висок 17 см и е подходящ за по-високи легла.


За онези, които търсят двулицев матрак, препоръчваме модел Perla Gold (матраци Paradise). Това е твърд матрак с двуслойно ядро и висока степен на издръжливост. Доставя се на руло за улеснение при транспортирането.


В случай, че страдате от болки в гърба или други проблеми с опорно-двигателния апарат, разгледайте ортопедичните варианти. Един отличен избор, който се вписва в определения бюджет е двулицевият медицински матрак Медикал на матраци Блян. Той е подходящ за повечето хора, тъй като се характеризира със средна степен на твърдост.


Мемори пяна


Вече разгледахме няколко модела, които включват топ слой от мемори пяна. Поради своята термоеластичност, мемори пяната обикновено се използва при артикули със средна или ниска твърдост. Ако обаче обичате да спите на стегнат матрак и все пак искате комфорта на мемори пяната, то еднолицевият Зеро Мемори от матраци Блян е точно за вас. Той спада към твърдите предложения, но 3-сантиметровият слой мемори пяна го прави изключително комфортен.


Охлаждащ ефект


Комфортната температура по време на сън е ключова за вашето удобство и възстановяваща почивка през нощта. Ако не обичате да ви е прекалено топло, матракът с охлаждащ ефект е опция, която трябва да обмислите. Един отличен избор в определения ценови клас е еднолицевият матрак Венера Лукс Кул Гел на българската марка Маттро. Това е средно твърд модел, който използва 3-сантиметров слой мемори пяна с охлаждащ ефект, за да подобри терморегулацията на вашето тяло по време на сън.


Латексов матрак


Латексът е естествен материал, прочут със своята издръжливост във времето. Поради несравнимия комфорт, който предлага, той често се използва за направата на ортопедични модели и е предпочитан от мнозина, страдащи от болки в гърба или кръста. Друго предимство на пенолатекса са естествените антибактериални и хипоалергенни свойства, които проявява. Това прави латексовите матраци подходящи за хора, страдащи от алергични състояния.


Макар стойността на моделите да варира в известни граници, в определения бюджет от 400 лв. се вписват някои от продуктите на Екон. Популярната българска марка се специализира в производството на латексови матраци и може да се похвали с изключително добре оборудвана по най-съвременните стандарти фабрика. Ако сте се спрели върху този естествен материал, линията Корал е подохдящ избор за вас - и в частност разновидностите с височина 18 см или 20 см.


Матраци за двойно легло


Една от най-разпространените ширини за двойно легло е 160 см. Ако спалнята ви е по-стар модел, дължината ѝ най-вероятно е 190 см, докато по-новите варианти са обикновено с 10 см по-дълги, отразявайки общата тенденция към повишаване на средния ръст в световен мащаб. Двата размера най-често имат пренебрежими разлики в цените, ето защо ще вземем за нашия пример размера 160 х 200 см.


Ако разглеждаме стандартните цени на матраците, закупуването на двоен матрак с бюджет от 400 лв. може да ви се стори предизвикателна задача. Два от моделите, които отговарят на изискванията са еднолицевите модели Колори Д и Понто на марката Нани. И двата са безпружинни, с висока твърдост и височина 16 см, като ядрото на втория включва слоеве от различни материали, които да му придадат допълнителни антиалергични свойства. И за двата модела матраци мненията на клиентите са единодушни: те са удобни и имат отлично съотношение цена-качество.


А ако сте склонни да направите минимален компромис с цената, еднолицевият модел Венера Лукс и двулицевият Комфи на марка Маттро също са отличен избор.


Важно е да отбележим, че за сравненията дотук взехме предвид само стандартните цени на продуктите. Ако се нуждаете от обновление в спалното помещение обаче трябва да знаете, че редовно могат да се намерят и много луксозни модели, които спокойно ще се впишат във вашия бюджет, тъй като намалението на матраци е често срещана търговска практика. Това означава, че можете да откриете евтини матраци, които се отличават с изключително високо качество. Можете например да се сдобиете с премиум модел като Дийп Слийп Комфорт Флекс на изключително атрактивна цена.


Ето защо, ако разполагате с ограничен бюджет за закупуването на вашите матраци, промо условията са нещо, което трябва със сигурност да разгледате в детайли.


В заключение, изборът на подходящ матрак с бюджет от 400 лв. е напълно постижима задача. Ако търсите модел за единично легло, вариантите ви са многобройни. Дори да се нуждаете от двоен матрак, с помощта на малко допълнително проучване на актуалните промоции можете да се сдобиете с висококачествен матрак, който ще ви осигури комфорта и опората, от които се нуждаете за добър сън през нощта. Надяваме се, че с днешната статия успяхме да улесним поне малко вашето търсене. Не забравяйте, че инвестицията в добър матрак е инвестиция във вашето здраве и благополучие, затова отделете време да обмислите в детайли своя окончателен избор.