Напоследък топ матраците започват да стават все по-популярни. Но знаете ли всъщност какво представлява той и какво го отличава от обикновените модели? А питали ли сте се някога дали имате нужда от такъв? Днес ще дадем подробни отговори на всички тези въпроси в нашия своеобразен пътеводител в света на топ матраците.


Какво е топ матрак?


Преди да разгледаме ситуациите, в които може да ви се наложи да използвате топ матрак, нека първо разгледаме какво представлява той. Топ матракът е вид матрак, който се полага върху обикновен модел. Неговата функция е да увеличи комфорта по време на сън и да осигури още по-добра поддръжка на тялото. Обикновено топ матракът е значително по-тънък от стандартния. Най-често моделите варират между 4 и 8 см.


Производителите отговориха на огромния интерес към този тип продукти, разработвайки разнообразие от модели с различни материали и характеристики. Безспорно най-популярни са топ матраците с мемори пяна. Други предпочитани материали включват полиуретанова пяна и пенолатекс.


Но в кои случаи ви е нужен топ матрак? Продължавайте да четете, за да разберете.


Имате нужда от допълнителен комфорт


Изборът на матрак е ключов за качеството на вашия сън. Това обаче е доста трудна задача. Ако нямате солидно количество опит с различни марки и модели, е твърде вероятно да не успеете да изберете идеалния матрак още от първия път. Дори да сте изпробвали новата си придобивка в магазина, усещането след 10-15 минути почивка върху една повърхност и състоянието, в което се намирате, след като прекарвате 8-9 часа на вечер, всеки ден в продължение на месец, могат да се окажат коренно различни.


Ако това се е случило и с вас, можете да подобрите ситуацията незабавно, като просто добавите подходящ топер. Интересно е да отбележим, че най-добрите топ матраци могат да се похвалят със свръхмодерни специални обработки. Топ матракът алое вера е един такъв пример. В неговия калъф са вложени екстракти от ценното растение, които имат благотворно влияние върху съня и кожата.


Навиците ви за сън са се променили


На мнозина от нас ни се иска да смятаме, че ние сме едни и същи през целия си живот. Истината обаче е, че всеки от нас се променя. Сменят се нашите нужди, предпочитания, а също така и здравословното ни състояние. Ето защо е напълно възможно с течение на годините да откриете, че старият ви матрак вече не удовлетворява вашите нужди и не ви предоставя необходимия комфорт през нощта. Ако той все още е в отлично състояние, може би няма да ви се иска да го смените изцяло. Тук идва ролята на топ матрака, който може да направи съня ви по-добър, без да бъде необходимо да сменяте матрака, който толкова много обичате. Топ матракът може да намали налягането върху кръвоносните съдове, което може да доведе до по-добър сън и по-малко болки в гърба и други части на тялото.


Искате да повече мекота по време на сън


Да добавите топ матрак към онзи, който вече използвате е най-лесния, бърз и икономичен начин да коригирате твърдостта на леглото си по време на сън. Така прекалено твърдото легло може да стане изключително удобно по абсолютно безпроблемен начин.


Важно е да имате предвид, че ролята на топ матраците е да омекотяват. Не е възможно обаче да коригирате прекалено мек модел, като му добавите по-твърд топ матрак. Причината е, че за да изявят своите свойства, топ матраците имат нужда от отлична опора, която меките легла не могат да предоставят. Това означава също, че не можете да обновите старо легло с помощта на топ матрак, ако то е изтърбушено и има неравномерни пропадания.


Живеете под наем или в общежитие


Ако току-що сте се нанесли в нова квартира или общежитие и сте открили, че леглото ви е неудобно, вероятно имате нужда от лесно решение, с което да облекчите нощните си страдания. Може би дори вече сте обмислили възможността да смените матрака си, отхвърляйки я като твърде скъпо удоволствие за едно временно жилище.


Но ако разгледате топ матраците, цените ще ви изненадат приятно. Когато става дума за незабавно временно решение, те са просто ненадминати. Те са лесни за пренасяне и инсталиране и могат да бъдат използвани още от момента на своето разопаковане.


Трябва ви решение за сезонно жилище


Притежавате ли вила? Или пък каравана? Или страхотно бунгало на морето? При обзавеждането на такъв тип сезонни жилища много хора решават да направят компромис при избора на матрак. Тяхната логика е, че след като не прекарват цялото си време на това място, не е нужно да влагат твърде много средства в обзавеждането му.


Лесно и достъпно решение на този казус е да изберете обикновен основен матрак, който да “ъпгрейднете” с помощта на страхотен топер. Така ще можете да се насладите на едно наистина релаксиращо преживяване всеки път, когато откриете малко свободно време, което да прекарате на своята вила или морско бунгало.


Може ли да се използва топ матракът самостоятелно?


Традиционният отговор на този въпрос е “не”. Истината обаче е, че колкото хора има на този свят, толкова са и различните предпочитания. Обективно погледнато нищо не ви пречи да използвате топ матрак самостоятелно. Всъщност в някои култури (като Япония например) традиционните легла се състоят именно от тънък матрак, който лежи директно върху дъсчения под.


Все пак, ако решите да опитате такъв вариант, има няколко важни съображения, с които трябва да бъдете наясно.


1. Футонът е направен от памук, топ матракът - не


Една от най-важните характеристики на японското легло “футон” е, че то е направено изцяло от памук. Съвременните топ матраци обаче са създадени най-често от синтетични материали, които са предвидени за употреба върху друг матрак. Ако поставите топера директно върху пода, можете да намалите проветривостта. Това би повишило значително риска от поява на плесени или мухъл - особено ако имате проблем с влагата у дома.


2. Не очаквайте дълготрайна употреба


Когато става дума за матраци, дебелината е един от факторите, които играят ключова роля в дължината на експлоатационния им период. Колкото по-тънък е матракът, толкова по-голям е рискът той бързо да изгуби своята форма и да пропадне неравномерно на местата, на които има най-голям натиск. В допълнение, топерите са проектирани, за да бъдат използвани в комбинация с основен матрак. Това означава, че ако решите да използвате топ матрак самостоятелно, той вероятно ще се износи значително по-бързо от очакваното поради по-голямото натоварване, на което ще бъде подложен.


3.  Нивото на твърдост ще бъде високо


Независимо колко мек е топ матракът ви, ако го сложите директно на пода (или върху друг тип конструкция с равна дъсчена опора) финалното ниво на твърдост ще бъде доста високо. Такъв тип решение би могло да донесе известно облекчение на хората, които страдат от болки в различни части на гръбначния стълб и обичат да спят по гръб. Със сигурност обаче не го препоръчваме, ако спите предимно обърнати настрани.


4. Има опасност от пропадане между ламелите


Ако сте решили да сложите своя топер не на пода, а върху подматрачна рамка, го излагате на риск от пропадане в отворите между нейните ламели. Причината за това е, че рамките се проектират за употреба със стандартни матраци, чиято дебелина е най-често между 15 и 25 см, а някои достигат 30 и дори повече. Ако топ матракът започне да пропада между ламелите, вашето тяло няма да има подходяща равномерна опора. Ето защо в този случай ви съветваме да се откажете от намерението си да използвате топ матрака самостоятелно.


В заключение, топ матракът е отлично решение за хората, които искат да подобрят качеството на съня си бързо и на достъпна цена. Той може да осигури допълнителна мекота и удобство на основния матрак. Важно е да изберете правилния модел за вашия стил на сън и индивидуални нужди. С помощта на отличен топер можете да подобрите качеството на съня си и да се събуждате свежи и отпочинали всяка сутрин.