Събуждането с болки в гърба може да бъде едно от най-изтощителните преживявания. Тo може да затрудни изпълнението дори на най-елементарните задачи и да предизвика смущения в дневния ви график. За съжаление, този проблем никак не е рядкост. Ако и вие сте човек, който страда от хронични болки, намирането на най-добрия матрак за вашите нужди е отговорна задача. Неправилният матрак може да задълбочи проблема, докато правилният може да помогне за облекчаване на болката и да насърчи по-здравословен сън и по-добро качество на живот. Днес ще разгледаме различните видове матраци на пазара и ще обсъдим тяхната пригодност при проблеми в гръбначния стълб.


Какво причинява болката?


Гръбначният стълб е голяма и важна част от нашето тяло. През целия ден той е подложен на напрежение - от гравитационните сили и всички движения, които извършваме. Поради това не учудващо, че повечето от нас в една или друга степен страдат от болки - във врата, горната или долната част на гърба и кръста.


Болките във врата често се дължат на неправилна стойка през деня. Средното тегло на главата при възрастен човек е около 5 кг. То се поддържа само от 7 прешлена на гръбначния стълб и около 20 мускула, отговорни за движението и разпределянето на теглото. Когато главата се наведе напред обаче (например, за да погледнем мобилния си телефон), напрежението върху прешлените и мускулите нараства драстично. Това, в комбинация с неудобна възглавница, може да доведе до редовен дискомфорт в тази област.


Болките в гърба и кръста от друга страна най-често се дължат на липса на движение. Причината е, че когато прекарваме по-голямата част от деня седнали, мускулите, които поддържат гръбнака ни, отслабват. Това увеличава риска от контузии и прищипвания - дори при леки натоварвания.


Друга причина за хронични болки в гръбначната област могат да бъдат състояния като дискова херния, разтегнати мускули, увреждане на нерви и артрит. В допълнение, ежедневни дейности - като извършването на повтарящи се движения на работа, вдигане на тежки предмети, носенето на голяма дамска или пазарска чанта и изгърбването биха могли още повече да задълбочат състоянието.


Какво прави един матрак удобен?


За да можем да се насладим на качествена и възстановяваща почивка през нощта, нашето тяло трябва да може да се отпусне напълно. За целта, тежестта му трябва да бъде равномерно разпределена, без да се създават точки на силен натиск или напрежение. В миналото се смяташе, че ако страдате от болки в гърба, трябва да спите на възможно най-твърда повърхност. Но мнозина, изпробвали спането на пода знаят, че това най-често има обратен ефект.


Удобният матрак е този, който поддържа гръбнака ни в правилна позиция - без прекалено да го извива или изправя. Той също така отнема напрежението от опорните точки на тялото по време на сън, като предоставя точния баланс между поддръжка и мекота.


Как да изберем най-подходящия за нас матрак?


Твърдост


Едно от най-важните неща, които трябва да вземете предвид при закупуването на матрак, е неговата твърдост. Най-добрият матрак при болки в гърба за повечето хора е този със средна твърдост, тъй като той осигурява най-добрата комбинация от опора и комфорт. Прекалено твърда повърхност често е неудобна, а прекомерно мекият матрак пък не поддържа тялото и в резултат гръбнакът заема неблагоприятна позиция, а ставите се натоварват допълнително.


Макар общото правило да е, че средно твърдите матраци са най-подходящи при болки в гърба, трябва да имате предвид, че изборът зависи и от позицията на сън, която предпочитате. Например, хора, които спят настрани имат нужда от по-мек матрак, а хората спящи по гръб се нуждаят от по-твърда повърхност. Целта е гръбнакът да бъде в правилно разположение от шията до опашката.


Материали


Матраците с мемори пяна се считат за една от най-добрите опции при болки в гърба. Този материал има свойството да се оформя според тялото и може да осигури облекчение в точките на натиск. Мемори пяната също така позволява на гръбначния стълб да остане в естественото си положение, което помага за намаляване на напрежението върху гърба. Те контурират тялото ви, осигуряват лумбална опора, облекчават натиска върху ставите и намаляват болките.


Латексовите матраци са също известен и добър вариант. Те са изработени от изцяло натурален материал, който е обработен по начин, който му придава голяма еластичност и издръжливост. Така, матракът от латекс е едновременно поддържащ и удобен. Поради свойствата на суровината, от която са изработени, латексовите матраци имат и хипоалергенни свойства.


Матраците с пружини обикновено са по-достъпни от другите видове и са добър избор за хората с ограничен бюджет, които търсят облекчение от болките. Поради това, те се радват на огромна популярност. Ако и вие предпочитате класическо пружинно ядро, е важно да обърнем внимание, че трябва да търсите матраци с покет пружини.


Макар пружините Бонел да имат доста по-дълга традиция, тяхната свързана конструкция реагира цялостно на натиска. Това означава, че при този тип продукти липсва ергономичност и не се препоръчват, ако имате проблеми с опорно-двигателния апарат. Покет пружините от друга страна реагират индивидуално и натискът в определена точка не се предава към съседните намотки. Ето защо те осигуряват добра опора и отскок.


В обобщение, най-подходящите материали при болки в гърба са латекс, пяна и покет пружини.


Конструкция


Когато става дума за конструкцията на матраците, има две основни разновидности. Съществуват матраци, направени от един-единствен материал - това са най-често модели от латекс или полиуретанова пяна. Има обаче и комбинирани модели, които използват ядро от един материал и топ слоеве от друг - т. нар. “хибридни” матраци.


Ако страдате от болки в гръбначната област, препоръчваме да се насочите към хибриден матрак - и по-точно такъв, който използва ядро от покет пружини и топ слой от латекс или мемори пяна. Повечето матраци, съставени изцяло от пяна, са по-склонни към пропадане. Ето защо с времето и износването на матрака, той може да допринесе допълнително за дискомфорта по време на сън, вместо да облекчи болката.


Хибридните матраци със сърцевина от покет пружини се адаптират прекрасно към формата на вашето тяло - независимо от теглото ви, като същевременно поддържат гръбначния ви стълб в правилна позиция. Топ слоевете от латекс или пяна пък осигуряват ненадминатия комфорт - патент на тези материали. По този начин хибридните модели съчетават бонусите на различните материали, преодолявайки до голяма степен техните недостатъци.


Важно е да разясним и три термина, които често ще срещате в описанията на различни модели матраци - ергономичен, ортопедичен и анатомичен. Анатомичен наричаме матрак, който може да се напасне към формите и извивките на тялото ни. Анатомичните матраци са най-често характерни със своята мекота и удобство.


Думата “ергономия” произлиза от гръцките корени “ергон” (работа) и “номои” (природни закони). Тоест, ергономичен матрак е такъв, който е адаптиран към естественото положение на тялото. Ергономичните матраци често имат различни зони на комфорт, които спомагат на тялото да се отпусне в удобна, естествена позиция.


Ортопедията пък е наука за профилактиката, диагностиката и лечението на проблеми с опорно-двигателния апарат. Ето защо определението “ортопедичен матрак” означава, че моделът е създаден специално за хора с изменения в гръбначния стълб или хронични болки. Функцията му е да поддържа гръбнака в максимално добра позиция. Ортопедичните матраци по правило имат по-голяма твърдост от анатомичните. Ето защо, ако търсите облекчение на болките в гръбнака, препоръчваме да разгледате ортопедичните модели на своите любими марки.


Най-добрият матрак при болки в гърба зависи от предпочитанията и нуждите на всеки човек. Различните модели матраци - с мемори пяна, латекс, покет пружини и хибридни матраци, предлагат различни предимства, които могат да помогнат за облекчаване на хроничната болка. Важно е да изпробвате няколко варианта, за да намерите този, който най-добре отговаря на индивидуалните ви изисквания. С подходящия матрак страдащите от болки в гърба най-накрая могат да намерят необходимото облекчение и да очакват по-спокоен нощен сън.