Човек прекарва около една трета от живота си в сън. Ето защо леглото и матракът са две от най-важните покупки, които ще направите при обзавеждането на вашето жилище. Качественият е сън е основополагащ за нашето добро здраве и ежедневен тонус.


Ако ви предстои да обзавеждате нов дом, или пък сте решили изцяло да промените мебелировката на спалното помещение, преди да преминете към избор на матрак, е препоръчително да обмислите добре какъв размер е най-подходящ за вас.


Как да изберем подходящ размер легло за спалното си помещение?


Ако обзавеждате ново жилище, първото нещо, което трябва да направите, е да си изберете легло. Но какъв би бил най-подходящият размер? Опциите на пазара са толкова много, че на човек може да му се завие свят! Преди всичко, трябва да си отговорите на няколко важни въпроса, които ще ви насочат към най-подходящото за вас легло.


1. Колко души се предвижда да спят на леглото?


Това е първият, и най-важен въпрос, на който трябва да отговорите - сами ли ще спите на леглото, с партньор, с дете или домашен любимец?


От друга страна, ако купувате легло за себе си, най-вероятно единично легло би било комфортно. Изберете в по-тесен или по-широк вариант, в зависимост от това, с колко свободно пространство обичате да разполагате.


Ако споделяте пространството за сън с по-малък член от семейството (например дете или домашен любимец с малък или среден размер), то вероятно легло тип “приста” ще бъде подходящо за вас. Ако планирате леглото да се използва от двама възрастни - малка или голяма спалня ще предостави достатъчно пространство.


В случай, че семейството ви е голямо и от леглото се изисква да настани комфортно повече членове от семейството - може би трябва да се замислите за легло с още повече пространство - например т.нар. кралски размер, който е толкова популярен в САЩ.


2. Какви са ръстът и теглото на хората, за които търсите легло?


Това е второто важно съображение, когато избирате легло за спално помещение. В България се използват няколко стандартни дължини за легла, като най-популярните са 190 см и 200 см. Ако хората във вашето семейство са средни на ръст, дължина от 190 см би била напълно достатъчна. При по-високите семейства, 200 см със сигурност ще предоставят по-голям комфорт. Хората с по-голямо тегло пък биха се чувствали значително по-комфортно в легла с по-голяма ширина и подсилена подматрачна рамка.


3. Големина на стаята


Оптималният ни комфорт не е единственото нещо, което трябва да вземем предвид. Често се случва да бъдем ограничени и от пространството на стаята. Тъй като леглото най-често се позиционира на пода, то ограничава мястото за придвижване и допълнителни мебели. Ето защо е важно да откриете оптималния баланс - достатъчно просторно легло, което да не доминира пространството в стаята.


4. Разположение на стаята


Когато избирате легло или матрак, е важно да вземете предвид и разположението на стаята. Колко са големи вратите? Има ли стълбища? Колко са широки те? Ако стаята ви има много малка врата, или е достъпна само чрез тясно, вито стълбище, това със сигурност ще ви изправи пред предизвикателства с транспорта. Възможно решение на казуса e да пренесете леглото в помещението на части и да го сглобите на място. Що се отнася до матрака, в тези случаи е най-добре да изберете вариант, който се доставя навит на руло.


5. Цена


Колкото по-голямо е леглото (и съответно матракът), толкова повече ще струва. Тук целта отново е да откриете вариант, който да пасне както на изискванията за размер, така и на бюджета ви.


Стандартни размери на матраци


Както вече стана дума, в България има разнообразие от стандартни размери на легла и матраци, които са лесно достъпни. Те могат да се разделят най-общо на 5 големи категории.


Детски матраци


В България се предлагат няколко вида матраци, предназначени за най-малките. Два са най-популярните размери за детски легла. 60 х 120 см са матраците, които се използват в бебешки кошари. По-големите деца пък спят в легла, които обикновено имат ширина 70 см и дължина 140 см. Такъв е, например, размерът на леглата в повечето детски градини.


Единични матраци


Единичните размери са подходящи за комфортното настаняване на един човек. Те могат да варират значително. Трите стандартни дължини при леглата за възрастни са 186 см, 190 см и 200 см, като те са налични за почти всички широчини, които се предлагат на пазара. Ширината при единичните легла варира от 72 см до 100 см, но най-популярни са матраците 82 190.


Матраци персон и половина


Този размер е още познат под името “приста”. Подходящ е за настаняване на един едър човек, или на възрастен с дете. Ако имате домашни любимци, които обичат да спят заедно с вас, леглото с размер персон и половина може също да се окаже подходящ вариант. Ширината тук е между 110 и 130 см. Най-популярният размер от тази категория е 120 х 190 см.


Двоен размер


Както подсказва името, това са матраците, предвидени за двама души. Малките спални започват от ширина 140 см, а големите достигат до 180 см. Обърнете внимание, че не всички широчини са “закръглени”. Така например, един от популярните варианти за двоен размер легло е 144 х 190. Тъй като колкото по-голям е размерът, толкова по-висока е и цената на матрака, много двойки избират еднолицеви матраци 160 200, за да си осигурят допълнително пространство на цена, достъпна за техния бюджет.


Кралски размер


“Кралската спалня” е изключително популярна в Щатите. При този тип легла дължината варира между 200 и 220 см, а ширината е 190 или 200 см. У нас при този тип легла най-много се предпочита 200 х 200 см.


Как да изберем правилния размер матрак, ако не го знаем?


Да изберете точния размер матрак за вашето легло е изключително важно. Не е възможно да сложите по-голям размер, защото няма да пасне на рамката. Трябва да отбележим, че дори разлика от няколко сантиметра може да доведе до доста неприятни последствия - изкривяване на матрака, а оттам и на позицията на цялото тяло. Така, ако размерът на матрака не е правилен, може да доведе до болки в гърба.


Може би си мислите, че залагайки на по-малък матрак, ще избегнете неприятните последствия. Трябва да имате предвид обаче, че в този случай между матрака и рамката ще се получат отвори, които също ще ви създават редица неудобства. Не на последно място, по-малкият матрак няма да пасне на ламелите от подматрачната рамка и следователно би могъл да се износи по-бързо.


Ако вие току-що сте закупили своето легло, със сигурност знаете какъв е точният размер. Какво можете да направите обаче, в случай, че се налага да изберете нов матрак за старо легло и не си спомняте размерите?


Измерете съществуващия матрак


Ако се налага да подмените матрака на легло, чийто размер не ви е известен, най-сигурният начин да си набавите точният размер матрак е да премерите съществуващия матрак. Ако използвате този метод, е от първостепенна важност да установите дали този матрак е подходящият размер.


Един добре пасващ матрак би трябвало да приляга плътно в рамката на леглото. Огледайте леглото добре от всички страни. Има ли видими изкривявания на матрака по краищата? Забелязвате ли твърде голямо разстояние между матрака и рамката? Ако установите, че отговорът на един от тези въпроси е “да”, най-вероятно съществуващият матрак не е подходящ за размера на леглото и ще се наложи да използвате друг подход.


Измерете рамката


Вторият начин да откриете правилния размер на своето легло е да измерите вътрешния отвор на рамката. Особено ако леглото ви е старо и е направено от дърво, ви съветваме да измерите ширината и дължината в 3 различни точки - двата края и средата. След това запишете шестте стойности на лист, за да можете лесно да ги съпоставите.


Измерването в няколко точки е необходимо, тъй като дървото се влияе от влагата и температурните разлики и с течение на годините е възможно да се получат изкривявания. Поради тази причина, ако премерите рамката само в една точка, може да се окаже, че имате неточна стойност.


За допълнителна сигурност, сравнете мерките на вашето легло със стандартните размери на матраци. Разбира се, съществува възможността вашето легло да е направено по поръчка и да има уникален размер. Но шансът за това е по-скоро малък.


Два матрака за едно легло


Има и още една интересна ситуация, която си струва да разгледаме. Има немалко двойки, при които съществуват огромни различия в предпочитанията за твърдост на матрака. Например - единият партньор предпочита мек матрак, а другият - такъв с голяма твърдост. В тези случаи не е задължително единият от партньорите да прави компромис с качеството на своя сън. Напълно е възможно да се осигури оптимален комфорт и за двамата, като се използват два различни матрака, облечени в общ калъф. Ако се опасявате от усещането за “дупка” по средата на леглото, можете да добавите и голям топ матрак.


Ако изберете тази стратегия, е много важно да внимавате при изчисляването на размерите. Уверете се, че сте разделили широчината на леглото точно и за всеки случай проверете няколко пъти сметката си. Например: ако имате спалня с ширина 144 см и дължина 190 см, трябва да купите 2 единични матрака с размер 72 х 190 и топ матрак 144 х 190.


Надяваме се, че успяхме да отговорим на всички важни въпроси относно размерите на леглата и матраците. Въоръжени с това знание, вече сте готови да определите точния размер матрак, който ви е необходим и да изберете модел, който да ви осигури качествен и възстановяващ сън.