Сънят е от съществено значение за оптималното здраве и благополучие, а изборът на подходящ матрак е важна част от постигането на качествена почивка. Височината на матрака е една от характеристиките, за които като че ли не се говори достатъчно. Мнозина считат, че това е незначителен детайл и не влагат нито време, нито енергия в обмислянето му. В действителност, това е един от онези фактори, които имат фундаментално значение за добрия сън и дълготрайността на матрака.


Веднага бързаме да кажем, че не съществува “перфектна” височина на матрака, която да е една и съща за всички хора на света. Правилният отговор на въпроса “Колко висок матрак ми е необходим?” е различен за всекиго и има много неща, които трябва да се вземат предвид - от лични предпочитания до бюджет. Днес ще разгледаме защо височината на матрака е от значение и как да прецените коя е най-подходяща за вашите нужди.


Какво определя височината на един матрак?


На пазара се предлагат матраци с различна височина, като тя най-често варира между 6 и 30 см. Дебелината на един матрак се определя от това колко е висок всеки от неговите съставни слоеве. Всички модели имат поне 2 пласта: ядро и слой, осигуряващ допълнителен комфорт.


Сърцевината е онова, което осигурява опора на тялото. Съществуват различни видове ядра, които могат да бъдат обединени в две основни групи: пружинни и безпружинни. При пружинните ядра най-популярни са системите Бонел и Покет. Безпружинните ядра най-често са изградени от полиуретанова пяна с различна структура и свойства или пенолатекс.


Височината на слоя за допълнителен комфорт може да варира значително. При безпружинните матраци този пласт може да бъде минимален - например прошита силиконова вата в калъфа, която добавя само няколко милиметра към общата височина. Това е така, тъй като полиуретановата пяна е материал, чиито свойства могат да бъдат променени в етапа на изработка според необходимостта. Така например, твърдостта на пяната може да варира в широки граници.


При пружинните матраци този слой обикновено е значително по-дебел. По този начин се избягва дискомфорта, който би причинило усещането на пружините от ядрото на продукта. Матраците от висок клас от своя страна често имат няколко такива пласта, като всеки от тях има специфични свойства, които по някакъв начин увеличават общия комфорт на продукта - например подобряват циркулацията на въздух или терморегулацията на тялото по време на сън.


От какво зависи идеалната височина на матрака?


Общоприето е схващането, че колкото по-висок е един матрак, толкова по-луксозен е той. То е до голяма степен основателно. Както вече споменахме, всеки допълнителен слой материал би могъл да добави различни свойства и да подобри качеството на продукта. По този начин обаче се увеличава и общата височина. Важно е да отбележим обаче, че от значение е не само колко е висок целият матрак, но и самото му ядро. Висококачествените модели можете да познаете по това, че ядрото съставлява минимум 50%, а често и много повече, от общата дебелина.


Причината за това е, че именно ядрото поддържа матрака в добра форма. Ето защо колкото по-висока е сърцевината, толкова по-голям е потенциалът матракът ви да може да служи с години без пропадания. Ако трябва да дадем ориентировъчни цифри, то основният слой (независимо дали той е пружинен или безпружинен) би следвало да бъде поне 13-15 см, а омекотяващият - минимум 5-7 см. Тоест общата височина на един добър матрак е поне 18 см. В допълнение на това обаче, трябва да обмислите и следните неща:


Колко е висока основата на леглото ви?


Както вече споменахме, по-високите матраци се считат за по-луксозни. Ако обаче основата на леглото ви е по-скоро висока, добавянето на 25 или 30 см към нея може да се окаже прекалено. Това е от особено значение, ако сте човек със среден или нисък ръст. В тази ситуация може да се окаже, че страхотният ви нов матрак прави ставането и лягането в леглото ви истински ад. От друга страна, да имате ниска основа със сравнително нисък матрак, бидейки висок човек може да бъде също толкова некомфортно.


Каква е вашата тежест?


Общото правило е, че колкото по-голямо е вашето тегло, толкова по-висок матрак ще ви бъде необходим. Това е така, тъй като хората с едър кокал имат нужда от по-стабилна опора. В случай, че си купите прекалено тънък матрак, бързо ще се разочаровате от своя избор. Твърде скоро той ще започне да пропада на местата, където натискът е най-голям. Това ще доведе до значителен дискомфорт по време на сън и, в крайна сметка, до необходимостта отново да си купите нов матрак.


Какво става, ако матракът е твърде нисък?


Ниските модели могат да доведат до изкривена позиция на тялото и болки не само при тежките хора. Причината е, че когато височината не е достатъчна, напрежението в точките на натиск по време на сън не се облекчава, а напротив - понякога дори може да се увеличи. Това е валидно особено, ако използвате топ матрак върху твърда основа. Прекалено тънкият матрак има потенциала да натовари също така мускулите и ставите на тялото ви, вместо да им помогне да се отпуснат и възстановят през нощта. Това ще ви оставя изтощени всяка сутрин и дори би могло да доведе до хронични болки.


И ако това не е достатъчно неприятно, практиката показва, че матраците с прекалено малка височина се износват значително по-бързо от по-дебелите алтернативи. Това означава, че много преди да сте готови за това матракът ви ще пропадне на места, компрометирайки опорната му функция и влошавайки допълнително позицията ви по време на сън.


В кои случаи е подходящ нисък матрак?


Разбира се, не всичко е лошо и съществуват ситуации, в които ниските матраци са за предпочитане. На първо място - при моделите за деца. Те по правило са много по-ниски от тези за възрастни. Това е така поради редица причини, основната сред които е, че децата тежат по-малко.


Втората ситуация, в която може да предпочетете нисък матрак е, ако бюджетът ви е силно ограничен. По-ниските матраци често са по-достъпни и все пак могат да предложат достатъчно добра опора - особено в началото на своята експлоатация. Когато избирате по-нисък матрак, е важно да вземете предвид вида на матрака, както и дебелината на ядрото, за да сте сигурни, че получавате правилното ниво на опора.


По подобен начин стоят нещата, ако търсите временно решение. Например - ако имате нужда от нов матрак в апартамент под наем или общежитие. По-ниският матрак ще ви осигури незабавен комфорт на достъпна цена. Друга ситуация, в която няма нужда да залагате на висок луксозен матрак е, когато обзавеждате жилище, което няма да използвате през цялата година - като например вила, бунгало или каравана.


Ако си търсите топ матрак също може да се окаже, че ниският вариант е по-подходящ за вас. Топ матракът доста често се използва като допълнителен омекотяващ слой към основния матрак. Ето защо в този случай височината, която ще изберете, зависи от твърдостта матрака ви, а също и степента на омекотяване, която искате да постигнете.


Надяваме се успяхме да ви убедим, че височината е важен фактор, който трябва да се вземе предвид при закупуването на матрак. Твърде нисък или твърде висок матрак, в най-добрия случай, може да причини дискомфорт, а в най-лошия - да доведе до лош нощен сън и болки в гърба. Идеалният матрак трябва да бъде удобен, поддържащ и да осигурява подходящата за тялото на потребителя опора. С помощта на подходящия матрак можете да постигнете отличен нощен сън и да се радвате на по-добро качество на живот.