Общоизвестен факт е, че сънят е един от най-важните фактори за нашето здраве и благосъстояние. Той е основна функция на тялото, която ни позволява да се “презаредим” и когато се събудим да бъдем свежи и работоспособни. Здравословният сън също така помага на тялото да се пребори с негативните фактори на околната среда: бактерии, вируси, стрес и др.


Без достатъчно качествен сън мозъкът също не може да функционира правилно и е установено, че ефектът от недоспиването върху мозъка е подобен на този на алкохола. Когато сме хронично недоспали, не можем да се концентрираме, реакциите ни се забавят и имаме затруднения с паметта. Още по-интересно откритие на някои от най-новите изследвания е, че недоспалият човек не си дава сметка за своята понижена работоспособност. А в дългосрочен план хроничното недоспиване може значително да влоши качеството ни на живот.


Сънят се влияе от множество фактори - храненето, нивата на стрес, нивата на шум и светлина по време на сън и др. Някои от тях можем да контролираме, а други - не. Един от най-важните елементи за качествен сън е удобството на матрака, който използваме. За щастие той е изцяло в наша власт и с елементарно решение като подмяната на своя стар и износен матрак можем да си осигурим значително по-дълбока и релаксираща почивка.


Ако ви се е случвало вече да разглеждате асортимента от матраци, може би сте забелязали, че той е наистина огромен. Как да откриете най-правилният модел за вас? Днес ще разгледаме различните видове матраци - по какво се различават, какви са техните свойства, предимства и недостатъци.


Видове матраци според размера


Първият важен фактор, по който се различават матраците, е техният размер. Това е едно от основните неща, с които ще се наложи да се съобразите при избора си. Размерът на матрака зависи изцяло от леглото, с което разполагате и различните размери не са взаимозаменяеми: невъзможно е да вместите по-голям модел в рамката, нито да замените правилния размер с по-малък. В България се предлагат много стандартни размери, които се обединяват най-общо в 5 големи групи.


Детски матраци


Ако обзавеждате стаята на своя малък наследник, трябва да знаете, че има 2 най-популярни размера детски матраци. Това са 60 х 120 см, който се използва за бебешки кошари и 70 х 140 - размерът за детски легла.


Единични матраци


Единичните матраци се използват в леглата за един човек, а също и в популярните “ъгловки”. Ширината на единичните матраци варира между 72 и 100 см, а най-често срещаните дължини са 3 - 186 см, 190 см и 200 см.


Размер “персон и половина”


Този размер е познат още под името “приста” и представлява легло, което е малко по-широко от единичното. Подходящо е за настаняване на възрастен човек и дете, или възрастен човек и домашен любимец. Дължините, които се предлагат в този размер, са същите, като на единичните матраци. На ширина размерът “персон и половина” може да варира между 110 и 130 см.


Двойни


Това е размерът за спалня. Той е предвиден за настаняването на двама възрастни. Най-популярните дължини отново са 186 см, 190 см и 200 см, а на ширина се срещат легла от 140 см до 180 см.


Кралски размер


Кралският размер е най-големият стандартен размер, който се предлага на пазара в днешно време. Тук дължината е 190 или 200 см, а ширината - от 190 до 220 см.


Видове матраци според конструкцията


След като вече сте установили кой размер ви е необходим, е време да разгледаме конструкцията на матраците. Според този критерий, те се делят на еднолицеви и двулицеви.


Еднолицеви матраци


Еднолицевите матраци са такива, които разполагат с дървена основа и могат да бъдат поставени или монтирани посредством повдигащ механизъм директно на рамката на леглото. Интересно е да отбележим, че в повечето европейски държави еднолицевите матраци не са популярни. В САЩ обаче от 2007 насам повечето производители поставят акцент именно върху еднолицевите матраци.


Предимства


Основното предимство на еднолицевите матраци е тяхната по-ниска цена, тъй като за същия бюджет можете да се сдобиете с по-луксозен модел. Друго предимство на еднолицевия вариант е, че можете да го поставите директно върху леглото - без да се налага да търсите отделна подматрачна рамка. Така си спестявате време, усилия и главното - пари.


Недостатъци


Главният недостатък на еднолицевите матраци се заключава във факта, че те не могат да бъдат “обръщани”. Това означава, че те биха могли да се износят неравномерно, поради повишеното напрежение в определени зони. Ако не използвате повдигащ механизъм, имате възможност да завъртите матрака периодично на 180 градуса, което ще удължи до известна степен експлоатационния период. Но в случай, че решите да използвате мястото под леглото за съхранение, матракът ще бъде закрепен неподвижно за рамката посредством повдигащия механизъм и в този случай ще използвате своя еднолицев матрак по-кратко.


Двулицеви матраци


Двулицевите матраци са такива, които нямат вградена дървена основа. Тяхната конструкция е, в известен смисъл, симетрична и позволява да бъдат използвани от двете страни. Оттук идва и тяхното име.


Предимства


Първото предимство на двулицевите матраци е това, че те имат две лица. Ако се възползвате от това тяхно предимство и ги звъртате и обръщате периодично - например 2-3 пъти годишно - те ще се износват значително по-бавно. Така ще осигурите дълъг живот на своя любим удобен матрак.


Допълнително преимущество е фактът, че повечето модели разполагат с калъфи, които могат да се свалят и перат (някои от тях дори в пералнята). Това ги прави по-лесни за поддръжка, а вие можете да се радвате на още по-стриктно ниво на хигиена в спалнята си. Това е особено важно за хората, които имат алергия към домашен прах.


Тези предимства обаче биха могли да се възприемат и като недостатък, в случай че не ви се нрави мисълта за допълнителни домакински задачи, която трябва да свършите по време на пролетното и есенното почистване.


Недостатъци


Най-големият недостатък на двулицевите матраци е тяхната по-голяма цена. Причината е, че за двулицевите матраци се използват два пъти повече материали, изграждащи връхните слоеве. А именно там се влагат най-скъпо струващите материали, като мемори пяна, охлаждащ гел и др.


Този недостатък до голяма степен се балансира от удължения период на употреба. Да, вярно е, че първоначалното вложение в матрак ще бъде по-голямо, но за сметка на това ще го използвате доста по-дълго време.


Вторият недостатък на двулицевите матраци е, че ако се спрете на този вариант, трябва задължително да си набавите отделна подматрачна рамка. Това е още един разход, а също така и още една задача, отнемаща време и усилия. Възможността да изберете своята подматрачна рамка обаче е до известна степен и предимство, тъй като голяма част от съвременните модели позволяват персонализация на твърдостта. Това ви дава още един механизъм, чрез който да достигнете оптимално удобство по време на сън.


Видове матраци според материала


Матраците могат да бъдат направени от различни видове материали. Има две основни групи: матраци с пружина и такива без. Нека разгледаме свойствата на основните материали - техните предимства и недостатъци.


Пружини Бонел


Сърцевината от пружини Бонел е най-старият модел пружинен механизъм за матрак, който е изпитан във времето и се използва и до днес. Този механизъм за пръв път е използван в седалките на каретите от 19 век, за да компенсира вибрацията и да направи пътуването по-комфортно. След това е адаптиран за употреба в матраците и това е най-популярното ядро за матраци през 20 век.


Пружините Бонел представляват множество намотки от стоманена тел, които са с формата на пясъчен часовник и заоблен връх. Индивидуалните пружини са свързани помежду си с помощта на спираловидни щанги и по този начин образуват цялостен механизъм, който е сравнително чувствителен на натиск. Матракът с пружина Бонел е предпочитан от мнозина заради своята ниска цена.


Покет пружини


Покет пружините са доста по-съвременна разработка. Те представляват многобройни малки пружини, всяка от които е “опакована” в собствено джобче, най-често от нетъкан текстил. Оттук идва и тяхното име - pocket означава джоб на английски език. Джобовете предпазват пружините от износване и скъсване, обезшумяват и правят конструкцията по-стабилна.


Фактът, че покет пружините не са свързани помежду си, им дава известни предимства пред системата Бонел. От една страна, всяка пружина реагира самостоятелно на натиска, упражнен върху нея. Това означава, че покет пружините осигуряват по-добра поддръжка на гърба и кръста. От друга страна, движението не се предава от едната до другата страна на леглото. По този начин, ако единият партньор спи неспокойно и се обръща често, другият няма да усеща движението толкова ясно.


Полиуретанова пяна


Полиуретановата пяна е съвременен материал, който може да бъде използван като омекотяващ слой на пружинен матрак, или като ядро на безпружинен матрак. Съществува полиуретанова пяна с различна здравина и еластичност. Поради това, матраците от този материал могат да варират значително в своята мекота.


Друго важно свойство на този тип пяна е фактът, че тя може да има затворена, частично затворена или отворена клетъчна структура. При първите два вида, материалът не позволява циркулацията на въздух и влага. Полиуретановата пяна с отворена клетъчна структура позволява добра циркулация на въздуха и предотвратява спарването, задържането на влага и оттук - появата на плесени. Ето защо, ако предпочитате матрак с пяна, ви препоръчваме да обърнете внимание каква е неговата клетъчна структура.


Мемори пяна


Мемори пяната е сродна на полиуретановата пяна, но има допълнителни съставки за термоеластичност. Това означава, че мемори пяната омеква под влиянието на по-висока температура и влажност. Поради това, се “нагажда” идеално към формата на тялото, а след като станем от леглото възвръща първоначалната си форма. Именно това я прави толкова предпочитан материал за омекотяващия слой на матраците. Интересен факт е, че мемори пяната е разработена от NASA, за да подобри комфорта на космонавтите при излитане.


Съществуват и матраци, изградени изцяло от мемори пяна. Това обаче често не е оптимален избор, тъй като често мемори пяната има затворена клетъчна структура. Ето защо, ако искате да използвате максимално предимствата на материала, като избегнете неговите недостатъци, изберете матрак, който използва мемори пяната като омекотяващ слой, а сърцевината му е от дишащ материал.


Латекс


Латексът е естествен материал, който се произвежда от соковете на каучуковото дърво (Бразилска хевея). За направата на матраци се използва специална технология, която “разпенва” латекса и му придава необходимата еластичност.


Латексовият матрак се отличава с превъзходен комфорт и значително по-голяма издръжливост в сравнение с другите видове пяна, като експлоатацията на такъв матрак може да продължи 20 и повече години. Тези качества правят латексовите матраци подходящи за по-едрите хора, на които те предоставят отлична опора на грабначния стълб по време на сън.


Латексът има хипоалергични и антимикробни свойства, а също така той е устойчив на прахови акари и мухъл. Това го прави популярен избор за хората с алергии или чувствителна кожа.


Кокосови влакна


Може би ще се изненадате да откриете, че някои видове матраци използват в своето ядро слой от кокосови влакна. Този материал има антимикробни свойства и естествена еластичност, като същевременно е много издръжлив и устойчив на гниене. Ето защо кокосовите влакна се използват в ядрото на някои матраци, за да придадат допълнителна твърдост и осигурят значително по-добра проветривост.


Дамаска


Когато става дума за материалите, от които се правят матраците, няма как да не споменем и дамаската. Много от съвременните модели матраци разполагат с качествена облицовка, която е преминала през антибактериална и антиакарна обработка. Това осигурява по-високо ниво на хигиена и е особено важно за хора с алергии. Платовете, които се използват, са най-често памук, вискоза и висококачествен полиестер.


Както вероятно вече забелязахте, абсолютно всеки вид матрак има своите предимства и недостатъци. Ето защо най-важното е да установите кое е най-удобно за вас. По този начин ще можете да откриете перфектния матрак и да се наслаждавате на дълбок, възстановяващ сън всяка нощ.