Сънят е съществена част от ежедневието ни, която осигурява физическото и психическото ни благополучие. Въпреки важността му обаче редица аспекти на съня остава загадка за мнозина - дори за неговите изследователи. През годините около тази темата са се появили множество митове и погрешни схващания, които затрудняват отделянето на фактите от измислиците.


Днес ще разгледаме някои от най-разпространените митове за съня и ще разясним защо тези схващания са верни или неверни. И така, затегнете коланите и се пригответе за вълнуващо пътешествие из някои от най-новите открития на медицината на съня!


Дневната дрямка компенсира липсата на нощен сън: МИТ


Макар бързата дрямка да може да ни освежи, ако се чувстваме уморени, тя не е заместител на качествения сън през нощта. Това е така, защото дори да си позволите малко по-дълга почивка, няма как да достигнете необходимите цикли на съня, които да ви оставят дълбоко отпочинали.


Всъщност, в резултат на краткия обеден сън, мнозина се чувстват още по-уморени, раздразнителни, дезориентирани или мудни. В допълнение, дневната дрямка може да ви затрудни при заспиване вечер, което още повече да обърка биологичния ви часовник. Ето защо, макар кратките почивки в ранния следобед да не са нездравословни, няма как да разчитате на тях дрямката, за да уравновесите липсата на регулярен, качествен нощен сън.


Свиква се с липсата на сън: МИТ


Този широкоразпространен мит вече е окончателно оборен. Дълго време учените не можеха да разберат значението на съня за нашето тяло и здраве. Повишеният интерес на учените към областта и последвалия напредък в медицината на съня обаче доведоха до някои наистина забележителни открития.


Едно от тях е, че дълбоките фази на съня отключват механизми за “почистване” на отпадните вещества от клетките в цялото тяло, и в частност - в мозъка. Ето защо липсата на сън оказва сериозно влияние върху мозъка и тялото. Ефектите могат да бъдат както краткосрочни, така и дългосрочни. Това доказва, че тялото не може да се адаптира към липсата на сън.


След няколко нощи на недостатъчен сън е вероятно да се чувствате по-сънливи през деня. Това увеличаване на дневната сънливост може да се стабилизира в продължение на седмици или месеци без достатъчно сън. Постоянното лишаване от пълноценен сън обаче се отразява на ефективността през деня и може да попречи на вземането на решения, паметта, фокуса и креативността.


Някои изследвания демонстрират, че това състояние силно наподобява опиянението вследствие употреба на алкохол поради факта, че човек не може да си даде сметка за своята намалена работоспособност. С течение на времето недостатъчният сън може да причини хаос в различни аспекти на здравето, като увеличи значително риска от отключване на деменция.


Пуешкото и топлото мляко ще ви помогнат да заспите: ЧАСТИЧНО ВЯРНО


Това е интересен мит, защото макар в него да има зрънце истина, той в действителност не е съвсем точен. Причината за появата му е, че както в пуешкото, така и в млякото се съдържа аминокиселината триптофан. Тя действително играе жизненоважна роля за съня, като стимулира мозъка да произвежда повече серотонин и мелатонин: хормони, които са ключови за здравословния сън.


Въпреки това, триптофанът, който се съдържа в порция печена пуйка или чаша топло мляко, е в сравнително малки количества. Поради това, тези храни нямат силата на сънотворно лекарство и едва ли ще ви накарат да “заспите на масата”.


Важно е обаче да отбележим, че богатите на триптофан храни имат ключово място в здравословната диета. И макар да не могат да ви “накарат” да заспите на момента, със сигурност играят роля в способността да си набавите необходимия дълбок сън през нощта. Отлични източници на хранителен триптофан са например червеното и пилешкото месо, рибата, сиренето, киселото мляко, а също така ядките и тъмнозелените листни зеленчуци.


Колкото повече сън, толкова по-добре: МИТ


Щом липсата на сън е толкова лоша, би било логично да се сметне, че колкото повече спим, толкова по добре, нали? Всъщност, това не е така. Продължителността на съня е от значение, но качеството е още по-важно. Както може би знаете, цикълът на съня съдържа няколко последователни фази: лек сън, дълбок сън и REM (фазата на сънищата). Всяка от тях има своите характеристики и роля във възстановяването на тялото ни. Един цялостен цикъл продължава между 90 и 110 минути. За да може мозъкът и всички системи на тялото ни да се възстановят от умората, е необходимо да преминем през 4-6 пълни цикъла всяка вечер.


Фрагментираният сън, белязан от многобройни събуждания, може да попречи на способността за правилно преминаване през цикъла на съня, намалявайки времето, прекарано в най-възстановителните етапи на съня. Поради тази причина целта на всеки човек трябва да бъде да спи достатъчно часове и тези часове да включват висококачествен, непрекъснат сън.


Важно е да знаете, че хиперсомнията (твърде много сън) може да бъде също толкова вредна за вас, колкото инсомнията. Повечето от здравословните проблеми, с които бихте могли да се сблъскате при това състояние са същите, като при липсата на сън: повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване, когнитивни увреждания и др. Поради това, ако установите, че редовно спите 9 или повече часа на нощ и въпреки това не се чувствате отпочинали на сутринта, е възможно да страдате от нарушения на съня и ви съветваме да се обърнете към специалист, който да ви помогне.


Пиенето на алкохол преди лягане помага за съня: МИТ


Една или две напитки вечер могат да бъдат релаксиращи, предизвиквайки сънливост, която улеснява първоначалното заспиване. Именно седативният ефект на алкохола е причината за появата на този мит. Качеството на съня обаче се влошава значително, особено през втората половина на нощта. Консумацията на такъв тип напитки преди лягане може да наруши циклите ви на сън, да увеличи вероятността от събуждане и неспокоен сън, а също така да влоши симптомите на хъркане и сънна апнея.


Ето защо не е учудващо, че нарушенията на съня са често срещани при хората, зависими от алкохола. Поради отрицателните си ефекти върху качеството на съня, намаляването или премахването на консумацията на спиртни напитки преди лягане е нещо, което може значително да ви помогне да постигнете дълбока, възстановяваща нощна почивка.


Високата температура в спалнята е най-добра за сън: МИТ


Вярно е, че комфортната температура в спалното помещение е различна за всеки човек. Въпреки това за повечето хора тя попада в диапазона между 18 и 20°C, което мнозина възприемат като леко хладно.


Въпреки че топлата спалня може на пръв поглед да изглежда по-уютна, проучванията показват, че тя не е благоприятна за сън. Състоянието на сън се характеризира с редица промени в тялото ни, включително забавяне на метаболизма и спадане на телесната температура. Ако е твърде горещо, този естествен физиологичен процес може да бъде нарушен. Високата температура може да ни накара да се чувстваме некомфортно и да причини нежелани събуждания през нощта.


Комфортният матрак, осигуряващ добра циркулация на въздуха, също може да изиграе роля в по-добрата регулация на телесната ви температура по време на сън. В допълнение, ако сте човек, който има склонност към изпотяване по време на сън, може да обмислите покупката на матрак с охлаждащ ефект, който може значително да подобри комфорта ви през нощта.


Няма значение по кое време на денонощието спите: МИТ


Изследвания, проведени върху хора, които работят на нощни смени (тоест, работят през нощта и спят през деня) опровергават това погрешно схващане. Резултатите сочат, че при тях има повишен риск от смущения в циркадния ритъм. Това води до по-малко количество и влошено качество на техния сън. При тях се наблюдава по-висок риск от дългосрочни здравословни последици, например депресия, диабет и дори рак на гърдата. И макар определено сън през деня да е значително по-добре от тоталната му липса, няма как да отречем важността на нощния сън.


Изненадахте ли се от това колко много са погрешните схващания за съня? Макар някои от тези митове да изглеждат безобидни, те всъщност могат да навредят на здравето и благосъстоянието ни. Надяваме се, че успяхме да ви предоставим както интересна, така и полезна информация, на базата на която да подобрите качеството на своята собствена нощна почивка.