Намирането на подходящия матрак за вашия тип тяло е от ключово значение за добрия сън. Това важи с още по-голяма сила, ако сте човек с едър кокал. По-голямото тегло означава увеличено натоварване на опорно-двигателния апарат. В края на деня онова, от което имате нужда, е истински качествена почивка.


Повечето стандартни модели матраци обаче са предвидени за натоварвания до 110 кг (за единичен размер). Ако сте по-тежък от това, е възможно твърде скоро след покупката на нов матрак да откриете, че той започва да увисва на места. Резултатът е неспокойни нощи и уморени утрини, а също и неприятното чувство, че един матрак би трябвало да бъде доста по-дълготраен.


Днес ще навлезем по-дълбоко в света на матраците и ще разгледаме различните фактори, които трябва да вземете предвид, ако сте тежък човек, който си търси нов, удобен матрак. Ще разгледаме различните видове материали, които се предлагат, техните характеристики и предимствата, които предлагат на тези, които се нуждаят от допълнителна опора. Четете нататък, за да откриете как да изберете идеалния за вас матрак!


Височина на матрака


По правило за тежките хора се препоръчват по-високи матраци. Причината е, че по-голямата дебелина на материала предоставя повече опора и по-голям комфорт. Смята се, че по-голямата дебелина на материала предоставя също така и значително по-добра издръжливост, а оттук - и по-дълготрайна употреба. Това звучи прекрасно. И все пак, колко висок трябва да бъде един матрак за тежки хора? Проучвания сред потребители показват, че ако теглото ви е повече от 110 кг, трябва да изберете модел, който има височина поне 23 см. Важно е да обърнете внимание и на съотношението между поддържащото ядро и връхните слоеве. За да се чувствате добре, ядрото трябва да има височина от поне 15 см и да представлява повече от 50% от общата височина на матрака.


Когато обмисляте колко да бъде висок вашият нов матрак обаче, трябва да вземете предвид не само теглото, но и височината си. Ако сте висок на ръст, легло с по-голямата височина вероятно ще ви бъде удобно. Ако пък ръстът ви е нисък и изберете твърде висок матрак, има опасност да се окаже, че всяко ставане и лягане се превръща в предизвикателство за вас. За да можете да се настанявате на своето легло и да ставате от него, без да се налага да се замисляте как точно подхождате към това действие, общата височина на основата и матрака не би трябвало да бъде по-висока от разстоянието от пода до сгъвката на коляното ви.


Твърдост на матрака


Вторият фактор, който трябва да вземете предвид при избора е твърдостта на матрака. Общата насока е, че ако имате по-голямо тегло, за вас са подходящи по-скоро твърди матраци. Причината е, че ако се спрете на мек модел, има опасност той да потъва твърде много, поради по-високото натоварване, което да доведе до неестествена поза на гръбначния ви стълб, а оттук - схващания, болки и лош сън.


Важно е да отбележим, че твърд матрак в никакъв случай не означава, че ще спите върху подобие на дъсчен под или нар в монашеска килия. Съвременните материали са разработени така, че да имат достатъчна еластичност и да не причиняват схващания. Редно е да обърнем внимание, че личните предпочитания също играят важна роля при този избор.


Ако сте тежък човек, но по принцип предпочитате да спите на по-мека повърхност, си струва да разгледате модели със средна твърдост. Макар на пръв поглед да изглежда като компромис, е възможно да откриете, че този тип матраци предоставят златната среда между мекота и опора. Опитайте сами, тъй като усещането за един матрак е много лично и е важно да придобиете собствени впечатления, за да си изградите още по-точна представа кое ниво на твърдост ви кара да се чувствате възможно най-удобно.


Подходящи материали


Латекс


Ако предпочитате безпружинните модели, латексовият матрак е едно от най-добрите решения за вас. Латексът е първокласен естествен материал, който се използва за матраци със средна и висока твърдост. Той е хипоалергенен и известен със своята еластичност, издръжливост и дълготрайност. Ако изберете латексов матрак, можете да се наслаждавате на неговия комфорт в продължение на дълги години. Някои наблюдения от практиката сочат, че качественият латексов матрак би могъл да ви служи до 3 пъти по-дълго от моделите, изработени от полиуретанова пяна.


Пружини


Ако сте почитател на пружинните ядра, можем да препоръчаме покет пружини, но не и Бонел система. Причината е, че при пружините Бонел всички намотки са свързани с общи щанги. Това означава, че движението се предава към съседните области от матрака. За тежките хора, резултатът най-често е недостатъчна опора и далеч от оптималната позиция за тялото.


Покет пружините от друга страна реагират самостоятелно на натиска, упражнен върху тях. Поради това, всяка намотка потъва в зависимост от силата, упражнена директно върху нея. Така гръбначният ви стълб може да остане в своята естествена позиция, а вие да релаксирате напълно.


Мемори пяната - за или против?


Ако сте тежък човек, може би имате смесени чувства към този така нашумял напоследък материал. Факт е, че поради своята термоеластичност, мемори пяната може да се напасне идеално към извивките на вашето тяло. Това облекчава точките на натиск и създава така необходимия през нощта комфорт.


Също така е вярно, че при по-тежките хора мемори пяната създава усещане за потъване, което може да затрудни значително прехода от една позиция на сън към друга. В допълнение, плътното обгръщане на тялото задържа неговата топлина и допринася за много по-горещи нощи (в най-прекия и не съвсем приятен смисъл). Предвид факта, че тежките хора често се потят по-обилно и не понасят жегите, със сигурност е важно добре да обмислите положителните и отрицателните страни на материала, ако сте се насочили към модел с мемори пяна.


Циркулация на въздуха и охлаждащи слоеве


Едно възможно решение на гореописания проблем е да изберете вариант с дишащо ядро. Добрата циркулация на въздух ще помогне на тялото ви да се охлади и ще предотврати спарването, като изпари излишната влага. Отлична опция за тази цел са кокосовите вложки. Те се използват при твърдите модели матраци и осигуряват добро проветрение.


Все по-голяма популярност напоследък добиват и разновидностите на мемори пяна с охлаждащи свойства. Всяка марка използва различно описание на материала, който използва, но принципът на действие е подобен. Става дума за мемори пяна, която включва “мъниста” от гел с висока топлопроводимост. Гелът отвежда топлината, като по този начин ускорява охлаждането на тялото ви няколко пъти. В допълнение, този тип пяна има отворена клетъчна структура, която допълнително подобрява циркулацията на въздух.


Обърнете внимание на леглото и подматрачната рамка


Независимо какъв тип матрак ще изберете, за да се възползвате максимално от неговите свойства, е важно да се уверите, че той е поставен върху подходяща опора. Ако сте тежък човек, е важно да си набавите легло, предвидено за големи натоварвания, а също така и висококачествена, здрава подматрачна рамка (в случай, че предпочитате двулицеви матраци).


В заключение, най-добрите матраци за тежки хора са тези, които поддържат теглото им и осигуряват комфортен сън. Матраците от латекс и хибридните модели с покет пружини са добър избор, тъй като осигуряват допълнителна опора. Освен това е важно да се избере подходящо легло и подматрачна рамка. Подсилените модели са чудесен избор, тъй като са разработени с мисъл за по-голямо натоварване. В крайна сметка най-добрият матрак за тежки хора е този, който осигурява удобство и ви позволява да отпуснете тялото си и да му дадете време да се възстанови от натоварването на ежедневието.