И така, след дълго проучване вие вече сте закупили своя нов матрак! Това е толкова вълнуващо - вече няма да се събуждате схванати, ще се наслаждавате на страхотен, възстановяващ сън всяка нощ… Изведнъж обаче в ума ви изниква един изключително важен и належащ въпрос: “Къде да изхвърля стария матрак?”


Едно е сигурно - да го оставите до кофите не просто не е опция, а е забранено и подлежи на глоба. В такъв случай, какво правят всички хора, които правят ремонт у дома? Все пак, да се подмени старият матрак не е някакво събитие - то се налага на всеки от нас веднъж на около десетина или по-малко години. Днес ще ви разкажем за различните начини, по които можете да процедирате със своя стар матрак. Ето защо, ако и на вас ви предстои обновление на спалните помещения и леглата - продължавайте да четете, за да откриете кое е най-подходящото решение за вас.


1. Продайте го


Причините да се налага смяната на матрак могат да бъдат много и разнообразни. Понякога подмяната е необходима за вас много преди старата вещ да е достигнала края на експлоатационния си период. Ако старият ви матрак съвсем не е изтърбушен и все още има много живот в него, можете да го продадете.


Може би си мислите, че е изключително нехигиенично вместо нови матраци да се използват такива втора употреба. Това действително е така във всички случаи, в които матракът не е преминал през специална процедура по машинно пране и дезинфекция. За щастие, повечето фирми за професионално почистване предлагат тази услуга. Тя включва изтупване и сухо почистване на праха и акарите в дълбочина, последвано от изпиране с помощта на професионални препарати и машини. Съвременните системи за почистване оставят матрака съвсем леко влажен и са необходими броени часове, докато изсъхне напълно - дори във влажните сезони. Цената на услугата е различна при различните фирми, като към момента на написването на тази статия почистването на нормално замърсен двоен матрак струва около 50 лв.


Разбира се, не е задължително вие като продавач да поемате отговорността за почистването на матрака. Винаги можете да го предложите на по-ниска цена, а за дезинфекцията на вещта да се погрижат новите собственици. Впрочем, старите матраци могат да се използват не само за спане. Можете да се учудите колко творчески приложения могат да открият някои изобретателни хора на принадлежностите, които повечето от нас биха сметнали за ненужни!


2. (По)Дарете го


Продажбата на всяка ненужна вещ е нещо, което отнема време и известно количество усилия от ваша страна. Ако не желаете да влагате каквито и да било ресурси в този проект, но все пак бихте искали да дадете нов живот на своя стар матрак, можете да го дарите на благотворителна организация, която приема вещи втора ръка.


Друга възможна опция е да го обявите за подаряване в платформите за размяна на вещи, или в популярни групи за вещи втора ръка в социалните мрежи. Удобството при този вариант е, че можете да уточните дали предпочитате матракът да бъде взет на място от вашия дом, или е възможно да го опаковате и изпратите по куриер.


3. Рециклирайте го


През 2022 година беше обявена една наистина страхотна новина. Започна изпълнението на първия проект за повторна употреба и рециклиране на матраци в България! Това е наистина вълнуващо, тъй като до момента единственият вариант за старите матраци беше да отидат на сметището. Тъй като те са едрогабаритни отпадъци, представляват сериозно предизвикателство не само за потребителите, но и за общините. Поради големите си размери, те заемат толкова голямо място в депата за отпадъци, че допринасят за твърде бързото запълване на капацитета им, вследствие на което се налага да бъдат обособявани все повече и повече сметища. Всъщност, това е проблем не само у нас, но и в световен мащаб.


Новият проект предвижда построяването на съоръжение в село Петърч, община Костинброд, което да може да обработва първоначално около 8 000, а в последствие до 30 000 бройки на година. Това е само малка част от общо 500 000 матраци, които се произвеждат и внасят в страната на годишна база. Въпреки това е първа стъпка към решението на един важен и все по-належащ проблем.


Служителите на фирмата ще преглеждат всички матраци и ще оценяват тяхната пригодност за повторна употреба. Онези, които са в добро състояние ще бъдат почиствани и дезинфекцирани в дълбочина, след което ще могат да продължат да бъдат използвани. Негодните за употреба бройки ще бъдат рециклирани.


4. Изхвърлете го в депото за едрогабаритни отпадъци на вашата община


Ако нито една от изброените дотук опции не е възможна за вас, за съжаление трябва да намерите начин да депонирате матрака си. В случай, че изберете тази опция, ще се наложи да направите малко допълнително проучване, тъй като всяка община има различни правила, когато става дума за едрогабаритни отпадъци.


В София например всеки район има няколко дни, в които се събират едрогабаритни отпадъци. Подробен график можете да откриете на сайта на Столичния инспекторат. В Пловдив има целогодишно работещ пункт за такъв тип отпадъци, който се намира на ул. „Даме Груев“ 64А. В допълнение се провеждат периодични кампании, при които се събират ЕГО по райони.


Във Варна този тип отпадъци се извозват през ден, като можете да изнесете своя матрак до кофите за битови отпадъци вечерта преди деня за събиране. Подробен график е наличен на сайта на Общината. В Бургас пък всяко домакинство има право да заяви веднъж годишно извозване на строителни и едрогабаритни отпадъци до 3 куб. м. Ако живеете в друго населено място, потърсете в интернет, за да научите правилата за изхвърляне на матраци във вашата община.


5. Използвайте услугите на лицензирана фирма


Ако нямате средство, с което да транспортирате своя матрак до пункта за депониране на едрогабаритни отпадъци, можете да се обърнете към фирми, които специализират в услугите по почистване и извозване на битови отпадъци от домакинствата. Едно бързо търсене в интернет ще предостави на ваше разположение контактите на поне няколко лицензирани фирми от района, които биха могли да вземат стария матрак на място от вашия дом и да го изхвърлят на регламентираните за това места. Услугата се заплаща, като към момента на написване на тази статия струва между 40 и 60 лв. - в зависимост от мястото, където живеете.


В заключение, извозването на стари матраци - независимо дали става чрез дарение, продажба или изхвърляне - е отговорен етап при обновлението на вашето легло, който е важно да обмислите предварително. Макар на пръв поглед да изглежда като огромна и дори непосилна задача за мнозина, надяваме се, че днес успяхме да хвърлим светлина върху различните начини, по които можете да улесните себе си в този процес. С помощта на малко проучване и планиране можете да гарантирате, че матракът ви е изхвърлен по отговорен и безопасен начин, създавайки възможно най-малко проблеми.