Когато става въпрос за избор на най-добрия матрак за вашите нужди, има много фактори, които трябва да се вземат предвид. Дали ще изберете еднолицев или двулицев матрак, ще зависи от вашите индивидуални предпочитания и нужди. И двата вида имат своите предимства и недостатъци, така че е важно да прецените всичките си възможности, преди да вземете окончателно решение. В днешната статия ще разгледаме характеристиките на еднолицевите и двулицевите матраци, за да можете да вземете информирано решение при избора на най-добрия за вашите нужди модел.


Каква е структурата на матраците?


Както подсказват имената им, еднолицевият матрак има едно “лице”, а двулицевият - две. Какво всъщност означава това? Основната разлика между двата вида идва от тяхната структура.


Еднолицев матрак


Еднолицевият матрак винаги има няколко слоя, които се подреждат в следната последователност:


1. Основа (вградена рамка)


Първият, най-долен слой на всички еднолицеви матраци се нарича основа и представлява здрава конструкция от дървесина. Тя може да бъде цяла, с перфорации, или да включва рамка и напречно закрепени летви. Най-популярните модели използват плоскости от ПДЧ, иглолистна или чамова дървесина за своята вградена подматрачна рамка.


2. Сърцевина (ядро)


Сърцевината е слоят, който осигурява опора на тялото. При еднолицевите матраци тя може да бъде съставена от различни материали, като (както и при двулицевите разновидности) се открояват 2 основни групи: пружинни и безпружинни матраци.


При пружинните матраци сърцевината е изградена от гъвкави стоманени намотки, които са свързани (при системата Бонел), или самостоятелно облицовани в джобчета от нетъкан текстил (при покет системата).


При непружинните матраци сърцевината се състои от един или няколко слоя пяна с различна плътност и свойства. Най-често се използват разновидности на полиуретановата пяна (още позната под името “дунапрен”), а марките, които се стремят да направят производството си по-екологично използват и пенолатекс - материал от изцяло естествен произход.


3. Допълнителни слоеве


При луксозните модели матраци структурата може да включва и допълнителни връхни слоеве, които да добавят комфорт. Еднолицевият матрак с мемори пяна, например, предоставя опора, като благодарение на своите термопластични свойства, се нагажда идеално към извивките на тялото.


4. Дамаска


Това е финалният слой на всеки еднолицев матрак. Той обгръща матрака и закрепя всички слоеве към основата, за да обедини конструкцията в едно цяло. При по-скъпите матраци тя може да бъде прошита с вата за допълнителна мекота, или да бъде обработена с различни вещества - включително канела, алое вера и лавандула.


Структурата на еднолицевите матраци предполага, че те имат посока на поставяне. Основата винаги е най-отдолу, а връхните слоеве - отгоре. Именно поради това, матракът се нарича “еднолицев”.


Двулицеви матраци


Двулицевите матраци имат симетрична конструкция и, за разлика от еднолицевите, нямат посока на поставяне.


Сърцевина (ядро)


Както и при еднолицевите матраци, ядрото би могло да бъде пружинно (с Бонел или покет система) или безпружинно от пяна. Съществуват бюджетни модели двулицеви матраци от пяна, които се състоят само от един слой на ядрото.


Допълнителни слоеве


Допълнителните слоеве не са задължителни, но присъстват при по-високите класове продукти, за да добавят удобство. Те са разположени от двете страни на ядрото. Особеното при двулицевите матраци е, че двете страни могат да имат различни свойства. Например - едната да бъде по-твърда, а другата по-мека, или пък да има лятна страна с охлаждащ гел и зимна, която задържа топлината.


Дамаска


Ако при еднолицевите матраци дамаската закрепя останалите структурни слоеве към основата, то при двулицевите матраци тя обгръща продукта изцяло. Някои модели имат дамаска с цип, която може да се сваля и пере. При вариантите, които имат обособени лятна и зимна страна, понякога се използват и различни видове дамаски, подходящи за съответния сезон.


Забелязахте ли основната разлика между двата вида матраци? Точно така, двулицевите продукти нямат основа! Това означава, че ако искате да използвате такъв матрак, трябва да предварително да инсталирате на своето легло подматрачна рамка, върху която да бъде поставен той.


Предимства на еднолицевите матраци


Най-голямото предимство на еднолицевите матраци е, че за този вариант ще ви бъде необходим значително по-малък бюджет. От една страна, няма да се налага да закупувате подматрачна рамка за своето легло. Имайки предвид, че тяхната цена варира от около 100 до над 1000 лв. за единичен размер, това си е сериозна разлика.


В допълнение, еднолицевите модели най-често имат по-ниска цена от двулицевите им еквиваленти. Всичко това означава, че ако изберете еднолицев матрак за вашето легло, ще можете да си позволите значително по-качествен модел за бюджета, с който разполагате.


Второто голямо предимство на еднолицевите разновидности е, че ви спестяват време, усилия и главоболия. Тъй като те имат вградена подматрачна рамка, не се налага да правите отделно проучване, да обмисляте варианти за доставка и монтаж и т.н.


Не на последно място се нарежда фактът, че почти всички еднолицеви модели позволяват закрепяне на повдигащи механизми. Това означава, че при леглата, които са предвидени за това, можете да превърнете празното пространство под леглото в удобна ракла за съхранение на спално бельо, одеяла или други вещи.


Недостатъци на еднолицевите матраци


Основният недостатък на еднолицевите матраци е, че при тях съществува значително по-голям риск за неравномерно износване. Поради това се приема, че животът им по-кратък от този на двулицевите варианти. Ако не използвате повдигащи механизми, които да закрепят матрака неподвижно за леглото, можете периодично да завъртате матрака по хоризонтал и така до известна степен да компенсирате този недостатък.


Другият недостатък на еднолицевите матраци е свързан с тяхното превозване и инсталиране. Тъй като те имат вградена рамка, не могат да бъдат доставени на руло. Следователно транспортът им е по-труден - особено когато става дума за по-голям размер.


Предимства на двулицевите матраци


Двулицевите матраци имат редица предимства. Първото от тях е, че позволяват по-голяма персонализация. Както вече споменахме, съществуват вариантите с различна мекота от двете страни, а също и такива, които имат различни свойства - ортопедични, охлаждащи и др.


В допълнение, много от съвременните подматрачни рамки също позволяват регулация на твърдостта. Ето защо, ако предпочетете системата подматрачна рамка + двулицев матрак, можете да си осигурите допълнително ниво на персонализация. Това сериозно предимство в случаите, когато двойката има различни предпочитания за твърдост на леглото.


Второто им предимство е, че много от двулицевите матраци позволяват дамаската да бъде свалена и изпрана. Това ви позволява да поддържате изключително високо ниво на хигиена във вашето спално помещение и е особено важно за хората, които страдат от алергии.


Финалното предимство на този тип модели е, че могат да бъдат поставени по 4 различни начина. Ако се завъртат редовно (2-3 пъти годишно), двулицевите матраци се износват равномерно от всички страни, което осигурява тяхната по-дълготрайна употреба.


Недостатъци на двулицевите матраци


Важно е да уточним, че когато става дума за избора между еднолицеви и двулицеви матраци, дали дадена характеристика ще бъде сметната за предимство или недостатък, зависи до голяма степен от вашата собствена гледна точка. Основният недостатък на двулицевите матраци е, че са по-скъпи. Но за мнозина това вложение е оправдано, тъй като по-дълготрайната употреба балансира високата им цена.


Възможността за завъртане на матрака също би могла да бъде сметната за недостатък, тъй като тя ви създава допълнителна домакинска работа по време на пролетното и есенното почистване. По същия начин стоят нещата и с възможността за пране на дамаската: тя може да бъде предимство или недостатък, в зависимост от вашите приоритети.


Изборът между еднолицев или двулицев матрак може да бъде трудно решение. Но с помощта на правилната информация и проучване, можете да вземете най-доброто решение за вас. Потърсете матрак, който предлага подходящото количество комфорт и опора, отговаряйки както на вашите индивидуални нужди, така и на бюджета ви. Без значение дали ще изберете еднолицев или двулицев матрак, производителите предлагат огромно разнообразие от модели и сме сигурни, че ще откриете идеалния матрак, който да ви осигури дълбок и качествен сън.