Сънят е жизненоважна част от ежедневието ни: според редица изследвания, човек има нужда поне от 7-8 часа на денонощие. Но качеството на съня е също толкова важно, колкото и неговата продължителност. Чудесен начин да си осигурите пълноценна почивка през нощта е да инвестирате във висококачествен матрак. Но как да разберете кой е подходящият за вас? Днес ще споделим с вас 10 важни съвета, които да вземете предвид при покупката на матрак, за да ви помогнем да вземете най-доброто решение.


1. Определете нуждите си


Преди дори да започнете да разглеждате своите опции, е важно да знаете от какво всъщност се нуждаете. Имате ли специфични здравословни състояния, с които да се съобразите? Страдате ли от болки в гърба, кръста или таза? Предпочитате ли да ви бъде по-хладно през нощта?


Общоизвестен факт е, че матракът играе ключова роля в облекчаването на болките при опорно-двигателния апарат. Значително по-малко популярен е фактът, че позицията на сън може да помогне и при редица други здравословни състояния, например ниско кръвно и рефлукс. Днес огромна част от продуктите преминават допълнителни обработки, които ги правят подходящи за хора с алергии. А за още по-голям комфорт по време на сън, съществуват модели с “лятна” и “зимна” страна, които имат съответно охлаждаща и затопляща функция.


Друго изключително важно нещо, което трябва да определите, преди да пристъпите към търсенето на нов матрак, е размерът, който ви е необходим. Той се определя от леглото, което имате и е изключително важно да търсите точния размер, тъй като те не са взаимозаменяеми. Няма смисъл да търсите матраци, да откриете перфектния модел, и после да се окаже, че не се произвежда в размера, който ви трябва на вас - това е загуба на време.


2. Обмислете вида и твърдостта


Когато става дума за матраци, вероятно вече сте открили, че съществува огромно разнообразие от продукти! Те се различават по своите размери, материали и твърдост. Някои от най-популярните видове са матраци с пружини, матраци с пяна (дунапренени матраци), латексови и комбинирани (хибридни) матраци.


Твърдостта на матраците има различни степени, в зависимост от производителя. Най-общо те могат да се разпределят в 3 категории - меки, средно твърди и твърди. Най-меките матраци, най-често не се препоръчват за честа и дълготрайна употреба, тъй като не предоставят добра опора на тялото. Те са подходящи за легла, на които се отпочива периодично, а също така и за хора с по-ниско телесно тегло.


Средните по твърдост матраци са най-популярни, тъй като са подходящи за различни видове телосложения и предоставят приемливо ниво на комфорт за повечето хора. Твърдите матраци се препоръчват за по-тежки хора, а също и при проблеми с опорно-двигателния апарат.


Твърдостта на един матрак зависи от материалите, от които е направен той. Важно е обаче да имате предвид, че всеки материал има известни граници, в които може да варира. Ето защо можете да откриете матраци с пружини във всички видове твърдост, както и меки, средни или твърди безпружинни варианти. Съществуват също двулицеви матраци, които предлагат различни нива на твърдост от двете си страни. Това е подходяща опция, ако за пръв път закупувате матрак и не сте сигурни коя е предпочитаната от вас твърдост.


3. Търсете качествени материали


Матракът е не толкова разход, колкото инвестиция - в качествена почивка и по-добро здраве. Ето защо е важно да го разглеждаме като такава, избирайки възможно най-качествен модел. Макар това, което виждате да е дамаската, е важно да проучите всяка част от вашия нов матрак - от намотките на пружините, през лепилата, които се използват (ако има такива), до слоевете пяна. Когато става дума за повърхността, върху която прекарваме ⅓ от живота си, компромиси не бива да съществуват.


Висококачествените материали в днешно време често минават различни видове обработка, които ги правят устойчиви на плесени, мухъл и акари. Това ги прави подходящи, за хората, които страдат от алергии. В допълнение, изделие от качествени материали с добра изработка има много по-дълъг период на експлоатация. Така, избирайки висококачествен продукт, задълго ще си осигурите комфорта, който заслужавате.


4. Помислете за цената


Каквото и да си говорим, цената винаги има водеща роля в нашия избор. Независимо от нашите нужди, бюджетът е онова, което определя какво можем да си позволим. Добрата новина е, че има много различни възможности да се сдобиете с висококачествен матрак на добра цена.


Ако сте харесали конкретен модел и смяната на матрака не е належаща във времето, например, можете да изчакате докато вашият предпочитан продукт бъде намален до приемлива за вас цена. Друга опция е да планирате своето търсене за период, в който се очаква да има много матраци на промоция - например по време на Черен петък или преди Коледа.


Важно е да знаете, че съществува и вариант да закупите своя нов матрак на изплащане. Така можете да разпределите разхода във времето и той да бъде много по-поносим за семейния бюджет. По този начин бихте могли да си позволите и по-висок клас матрак, без това да създаде осезаем дискомфорт на вас и семейството ви.


5. Потърсете отзиви


След като знаете какъв тип матрак търсите и изберете няколко марки и модели, е важно да ги сравните. Първата стъпка, разбира се, е да съпоставите цените и свойствата на различните продукти. След това обаче ви препоръчваме да потърсите отзиви на клиенти онлайн. Това е особено полезно, ако смятате да поръчате своя матрак по интернет. При всички случаи, хората, които вече са закупили тези продукти могат да ви дадат ценна информация, която да помогне в избора ви.


6. Пробвайте


Ако сте решили да купите новия си матрак от физически магазин, задължително попитайте дали можете да го изпробвате. Повечето магазини за матраци ви предлагат възможност да придобиете впечатления за матраците в магазина или шоурума им, така че се възползвайте от това, ако можете. Това ще ви помогне да придобиете по-точни впечатления за усещането на различните модели. Все пак е важно да имате предвид, че да полегнеш за 10 минути и да спиш часове наред всеки ден са различни неща. Ето защо дори изпробването в магазина няма как да даде 100% точна представа за комфорта на матрака по време на продължителен сън.


Много хора имат резерви да поръчат матрак онлайн без предварително да са го пробвали лично, като предпочитат покупките във физически магазини. Обаче, 5 минути прекарани върху матрак в шоурум често не са достатъчни, за да прецените докрай неговото удобство, особено когато сте облечени с дрехите, с които не планирате да спите. Най-добрата алтернатива е да поръчате матрак онлайн, да спите на него няколко нощи и след това да решите дали да го задържите или да го замените.


7. Обърнете внимание на гаранцията


Както вече споменахме, препоръчително е да гледате на матрака като на дългосрочна инвестиция. Поради това е важно да обърнете внимание на гаранцията. От една страна тя ще си осигури спокойствие, че в случай на проблеми или фабрични дефекти, те ще бъдат разрешени. От друга страна, дългата гаранция говори за увереността на производителя в качеството на продуктите. Ето защо гаранцията на матрака е една от индикациите, които ще ви дадат информация относно качеството на продукта. Добрата новина е, че всички матраци, закупени онлайн, имат поне 2 години гаранция, а при някои модели тя достига до 25 години.


8. Проверете опциите за доставка


Когато пазарувате нещо толкова обемно, колкото матрак, доставката със сигурност не е за подценяване. Разбира се, лесно е да закупите топ матрак за единично легло и да го превозите дома си дори с малка градска кола. Не така стоят нещата, ако си търсите еднолицев матрак за спалня с размер 190 х 200 см! Някои магазини предлагат различни варианти за доставка. Всички артикули от еmatrak.bg се доставят безплатно на територията на страната. Тази услуга със сигурност ще ви спести доста главоболия.


9. Задавайте въпроси


Ако не сте сигурни в нещо, не се колебайте да се консултирате. Не забравяйте, че хората, които работят в магазините за матраци - независимо дали те са физически или онлайн, знаят много за тези продукти! Те могат да ви дадат ценни съвети и насоки, които да ви придвижат още една стъпка напред към откриването на идеалния матрак.


10. Разгледайте политиката за връщане


Никой не купува матрак с идеята, че ще се наложи да го върне. Но както вече споменахме, дори най-подробното проучване не може да гарантира, че вашият избор ще бъде правилният. Понякога пътят към пълноценния сън е съпътстван с препятствия. Ето защо нашият последен съвет е да разгледате политиката за връщане на магазина, от който сте избрали да закупите своя нов матрак. Така - дори да се наложи да върнете продукта, процесът ще мине максимално гладко и няма да ви създаде негативни емоции. Имайте предвид, че при закупуване на матрак онлайн, имате право да го върнете или замените в рамките на 14 дни след получаването му.


Покупката на матрак може да бъде трудна задача, но с помощта на правилната информация и насоки можете да вземете информирано решение, което най-добре отговаря на вашите нужди. Като следвате 10-те съвета, описани по-горе, можете да сте сигурни, че правите разумна инвестиция във вашето здраве, комфорт и благополучие. Не забравяйте - правилният матрак за вас може и да е скъп, но пълноценният и здравословен сън е безценен!